سرطان روده بزرگ یا سرطان کولون و رکتوم، از قسمت پایانی دستگاه گوارش شروع می شود. این بیماری رده سنی خاصی ندارد، ولی معمولا در بزرگسالان و افراد مسن رخ می دهد. سلول های سرطانی در ابتدا به صورت توده های کوچک و خوش خیم که پولیپ نام دارد در قسمت داخلی روده بزرگ تشکیل می شود اما با گذشت زمان این پولیپ ها به سرطان تبدیل می شود. این پولیپ ها کوچک هستند و علائم کمی برای شناسایی دارند. در اغلب موارد علائم و علت این بیماری مشخص نیست، به همین دلیل پزشکان توصیه میکنند آزمایش های غربالگری را به صورت منظم برای جلوگیری از سرطان روده بزرگ و از بین رفتن پولیپ ها انجام دهید. سرطان روده یا سرطان روده بزرگ، سومین سرطان شایع و علت مرگ و میر در ایالات متحده است. بدن از طریق روده ها عمل جذب و دفع مواد غذایی را انجام می دهد، به این صورت که روده بزرگ آب و نمک مواد غذایی را میگیرد، تا مدفوع به حالت جامد تبدیل شود و سپس مواد غذایی ای که هضم نشده است را از طریق مقعد به خارج از بدن هدایت می کند. به همین علت چون نقش کمی در جذب مواد غذایی دارد، چین و پرز بر روی روده بزرگ وجود ندارد. سرطان روده بزرگ، سرطان کلورکتال هم نامیده می شود (ترکیب کولون و رکتال)، که
کولون همان
روده بزرگ و
رکتال همان
راست روده می باشد. این سرطان با بروز
پولیپ در دیواره روده شروع می شود و روده بزرگ را تحت تاثیر قرار میدهد.
علائم و نشانه ها
[*]
خون در مدفوع
[*]
اسهال
[*]
یبوست
[*]دردهای شکمی
[*]کاهش وزن بی علت
[*]احساس عدم تخلیه کامل
[*]ضعف و خستگی
[*]مدفوع باریک
نکته مهم این است که بسیاری از مبتلایان به این بیماری در ابتدا علائم خاصی را مشاهده نمی کنند و از وجود آن بی خبر هستند. هم چنین این علائم با توجه به اندازه و موقعیت سلول های سرطانی در روده بزرگ، در هر فردی می تواند متفاوت باشد.
مراجعه به پزشک
پس اگر در مدفوع خود خون مشاهده کردید و یا سایر علائم مشابه این علائم را داشتید بهتر است که با پزشک مطرح کنید و ممکن است در افراد بالای 50 سال، پزشک آزمایش های غربالگری را توصیه کند. اما اگر به طور ارثی و خانوادگی، سابقه این بیماری را داشته باشید، پزشک به صورت مکرر غربالگری را برای شما توصیه می کند.
علت سرطان روده
پزشکان هنوز علت دقیقی برای این بیماری نیافته اند، اما معمولا این بیماری گوارشی هنگامی شروع می شود که در DNA سلول های سالم در روده بزرگ تغییراتی ایجاد شود. اگر سلول ها سالم باشند، به صورت منظم رشد می کنند، و تقسیم می شوند و بدن هم کارکرد طبیعی خودش را دارد، ولی اگر DNA سلولی آسیب ببیند و سرطانی شود، به صورت غیر قابل کنترلی تقسیم می شود. حتی هنگامی که سلول جدیدی لازم نباشد، و از جمع شدن و ازدیاد این سلول های سرطانی تومور تشکیل می شود. با گذشت زمان این سلول های سرطانی طی یک فرآیند و حمله ای به نام متاستاز و از طریق جریان خون، به جاهای دیگری از بدن هم می روند و بافت طبیعی را تخریب می کنند.
عوامل خطر و فاکتورهای ریسک برای این بیماری
[*]
افزایش سن: با اینکه این بیماری در هر سنی ممکن است رخ دهد اما بیشتر افراد مبتلا بیشتر از 50 سال سن دارند. با این حال هنوز علت اینکه چرا این سرطان در افراد جوانتر از 50 سال هم افزایش یافته، مشخص نیست.
[*]
نژاد: نژادهای آمریکایی آفریقایی تبار، بیشتر از سایر نژادها در معرض خطر ابتلا به این سرطان هستند.
[*]
سابقه قبلی ابتلا به سرطان کولون و یا پولیپ: اگر قبلا سابقه ابتلا به سرطان روده بزرگ و یا پولیپ روده داشتید، احتمال اینکه در آینده مبتلا به این عارضه شوید، بیشتر است.
[*]
بیماری های التهابی روده: مانند
کرون روده و یا
کولیت اولسراتیو
[*]
ژن های ارثی و سابقه خانوادگی ابتلا به این سرطان: اگر یکی از افراد خانواده شما مبتلا به این سرطان باشد احتمال ابتلا در شما زیاد است و اگر بیش از یک عضو از خانواده شما مبتلا به این بیماری باشد ریسک و خطر این که شما هم گرفتار این سرطان شوید، خیلی زیادتر می شود.
[*]
چاقی ، سبک زندگی و رژیم غذایی: اگر یک سبک زندگی کم تحرک و رژیم غذایی کم
فیبر داشته باشید خطر ابتلا به سرطان روده در شما زیاد است.
[*]
دیابت: افرادی که به انسولین مقاومت نشان می دهند و دیابت دارند بیشتر در معرض خطر هستند.
[*]
الکل و سیگار: مصرف الکل و سیگار کشیدن هم خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می دهد.
[*]
اشعه پرتو درمانی: پرتو درمانی ای که از قسمت شکم برای بهبودی سرطان های قبلی انجام میشود، خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش می دهد.
منبع: ونک لیزر