ظروف مسی ساخته شده از مواد اولیه مرغوب و باکیفیت از عمرمفید بالایی برخوردارند و به سادگی درخشندگی و زیبایی خود را از دست نمیدهند؛ با این حال درصورتیکه با طریقه نگهداری و تمیز کردن ظروف مسی آشنایی داشته باشید میتوانید مدت طولانیتری از این ظروف استفاده کنید و زیبایی ظاهری و جلوه آنها را مانند روز اول حفظ کنید. بنابراین بهتر است به این نکته توجه داشته باشید که ظروف مسی را هیچگاه خالی و بدون محتوایی نظیر آب، روغن یا غذا روی حرارت قرار ندهید. همچنین بهتر است از حرارت دادن مستقیم این ظروف اجتناب کنید و برای این منظور از شعله پخشکن استفاده نمایید. شایان ذکر است که محصولات صنایع دستی مسی که با استفاده از هنرهایی نظیر خاتم کاری و
هنر فیروزهکوبی تزئین شدهاند به مراقبت بیشتری نیاز دارند. بنابراین هنگام جابهجا کردن این محصولات بسیار احتیاط کنید که ضربه و صدمهای به آنها وارد نشود، از شستوشوی این محصولات با آب داغ خودداری کنید و آنها را در معرض نور شدید آفتاب قرار ندهید. به این ترتیب لایه پلیاستر بیرونی آنها نیز حفظ میشود و شفافیت و تلألؤ آنها همچنان مهمان خانه شما خواهد بود. 1. با ظروف مسی باید با احتیاط رفتار کردطول عمر ظروف مسی با شستشوی ملایم آنها، بیشتر خواهد شد. بهتر است از آب ولرم برای شستشوی ظروف مسی استفاده کرده و با اسفنج و صابون، درون و بیرون آنها را تمیز کرد. البته باید توجه داشت از اسفنجهایی که ضخیم بوده و جنبه سایشی داشته نباید استفاده کرد. هرگز نباید ظروف مسی را درون ماشین ظرفشویی قرار داد و یا از مواد شوینده قوی مانند وایتکس و یا شویندههای چند منظوره برای شستشوی آنها، استفاده کرد.2. میزان حرارت ظروف مسی باید کنترل شده باشدباید توجه داشت که ظروف مسی با دیگر ظروفی که به مراتب در آشپزخانه استفاده میشود، بسیار متفاوت خواهد بود. ظروف مسی را نباید به طور خالی روی حرارت قرار داد و حتماً باید درون آن، آب، روغن و یا غذا قرار داشته باشد. این کار عمر ظروف مسی را کاهش داده و حرارت مستقیم به این ظروف، بافت آنها را از بین میبرد.3. ظروف مسی باید برق انداخته شونداز جمله ویژگیهای ظروف مسی، کدر شدن آنها بعد از مدتی استفاده است. از دلایل اصلی سیاه شدن ظروف مسی نیز اکسید شدن آنها است. در نتیجه نباید به طور مداوم آنها را سابید. برای برق انداختن ظروف مسی، میتوان از ترکیب جوش شیرین با سرکه یا آبلیمو استفاده کرد. این روش طبیعی برای برق انداختن ظروف مسی است. خمیر بدست آمده از ترکیب را با اسفنج نرم بر روی سطح ظرف کشیده و تا حد زیادی ظروف تمیز میشوند. بهتر است از نمک برای تمیز کردن ظروف مسی استفاده نشود، زیرا که نمک با مس ترکیب شده و از طول عمر ظروف میکاهد.همچنین استفاده از نمک به کدر شدن هرچه بیشتر ظروف میانجامد. کرم تارتار نیز همین عملکرد را داشته و میتواند جایگزین خوبی برای این خمیر طبیعی باشد. از دیگر روشهای برق انداختن ظروف مسی، استفاده از سس گوجه فرنگی است. بدین صورت که مقداری سس گوجه فرنگی را بر روی سطح ظرف مسی مالیده و بعد از یک ساعت با دستمالی نرم، آن را تمیز کرد. ظرف در نهایت بسیار تمیز و براق خواهد شد. 4. قلع اندود کردن ظروف مسی از واجبات استاز مهمترین مواردی که باید بعد از خرید و استفاده از ظروف مسی رعایت نمود، قلع اندود کردن ظروف مسی است. براق کردن ظروف مسی مربوط به سطح بیرونی است و قلع اندود کردن ظروف مربوط به سطح درونی ظروف میشود. هنگام تولید ظروف مسی برای سطح داخلی آن از پوششهای فلزی مانند قلع، نیکل و استیل استفاده شده و همین مورد از ورود بیش از اندازه مس به دورن غذا جلوگیری خواهد کرد. ورود مس به درون غذا ممکن است باعث ایجاد مسمومیتهای شدید شود. پوششهای قلع و نیکل در هربار استفاده از ظروف مسی در پخت و پز، به طور محدودی وارد غذا شده و با مواد خوراکی ترکیب میشود. در طی استفاده مداوم از این ظروف، این پوشش به طور کامل از بین رفته و ظروف مسی باید دوباره قلع اندود شوند.
تشخیص ظروف مسی تقلبی از اصلقبل از اینکه درمورد تمیز کردن ظروف مسی صحبت شود، باید
روش تشخیص ظروف مسی اصل از تقلبی را دانست. اگر ظروف مسی تقلبی خریداری شود، نمیتوان از روشهای مناسبی برای تمیز کردن ظروف استفاده کرد. ظروف اصیل مسی،
بسیار درخشان و سرخ رنگ هستند. برخلاف آن، ظروف مسی تقلبی بیشتر زرد رنگ بوده و درخشش خاصی ندارند.درنتیجه هرچه مقدار مس به کار رفته در برنج بیشتر شود، شباهت ظاهری بیشتری به مس پیدا کرده و ممکن است خریداران را به اشتباه بیندازد و در نهایت ظروف تقلبی خریده شوند. برای اطمینان حاصل کردن در این مورد، ظروف را به طور کامل تمیز کرده تا آلودگی روی آنها باقی نماند.
وزن ظروف نیز در تشخیص بسیار موثر خواهد بود. ظروف مسی اصل، وزن
سبکتری به نسبت ظروف تقلبی دارند زیرا در ترکیب مس این ظروف، برنج به کار رفته است. البته باید توجه داشت که فقط سبک بودن ملاک نیست، باید بین وزن و حجم تناسب وجود داشته باشد. بدین صورت که یک سینی مسی با قطر 18 سانتیمتر تقریباً 500 گرم بوده و اگر این سینی وزنی کمتر داشته باشد به معنی تقلبی بودن آن است. در واقع از میزان ضخامت سینی کاسته میشود.
ظرافت و طراحی در ظروف مسی تقلبی کمتر است. برخی از ورقهای مسی، ایرادات خاصی دارند که مهمترین آنها،
پوسته پوسته شدن ورق است. ظروف مسی مرغوب و باکیفیت نباید پوستهریزی داشته باشند و باید به طور کامل هموار و صاف بوده و فرورفتگی، خوردگی و خراش خاصی نداشته باشند. در برخی از ظروف قلمکاری شده، به علت ضخامت پایین ورق مس، در هنگام قلمکاری سوراخ شدهاند. پس باید ظروف دکوراتیو قلمکاری را به طور کامل بررسی نمود تا هیچگونه سوراخی نداشته باشد.از دیگر روشهای تشخیص ظروف مسی تقلبی از اصل،
ضربه زدن و صدای آهنگ ظروف مسی است. فلز مس سختی بالایی ندارد و در اثر ضربه زدن صدای ضعیف و بمی ایجاد میکند. برخلاف آن در ظروف مسی تقلبی صدای تولیدی بسیار بلندتر و زیرتر است. روش آخر در تشخیص ظروف مسی اصل از تقلبی،
استفاده از آهنربا است. اگر آهنربا به این ظروف نزدیک شود و به آن بچسبد، در واقع ظروف آهنی بوده که به رنگ مسی درآمده است. البته گاهی ممکن است در پایههای ظروف مسی، آهن بکار برود و دستههای ظروف نیز از آهن باشد که با آهنربا نیز قابل تشخیص است.
منبع: مقاله طریقه نگهداری و تمیز کردن ظروف مسی در خانه سایت آرامان