بواسیر یا هموروئید بافت های ملتهب و رگ های خونی در کانال مقعد است که حداقل 50 درصد افراد بالای سن پنجاه سال به آن دچار می شوند. عروق بواسیری که در ناحیه مقعد هستند به دلایلی مانند یبوست دچار تورم و برآمدگی می شوند که نتیجه آن مشکلاتی مانند خونریزی ، درد، ایجاد زخم و لخته می باشد.هموروئید می تواند هم در داخل مقعد و هم در خارج مقعد و زیر پوست آن ایجاد شود.
شیوع این بیماری در میان زنان و مردان چندان تفاوتی ندارد ولی برخی آمارها حاکی از آن است که آقایان بیشتر برای درمان آن به پزشک مراجعه می کنند، از آنجایی که بسیاری از بیماران به دلیل مسائلی مانند خجالت و شرم و حیا، برای بیان مشکل خود به پزشک مراجعه نمی کنند و خودشان دست به خود درمانی می زنند و یا با روش های خانگی سعی می کنند بیماری خود را درمان کنند، پس آمار شیوع این بیماری صد در صد واقعی نیست و نمی توان آمار دقیق و درستی ارائه نمود.
به طور کلی بواسیر در افرادی که به مدت طولانی یبوست دارند، زنان باردار، افراد ورزشکار، بیشتر شایع است.
علائم
[list=unset]
[*]خونریزی و خارش
[*]ورم و التهاب اطراف مقعد
[*]توده و یا برجستگی اطراف مقعد که با لمس کردن احساس شود
[*]خون در مدفوع
[*]احساس پری و دفع نشدن کامل مدفوع
بسیاری از افرادی که بواسیر دارند ممکن است علائم حاد و مشخصی نداشته باشند و فقط گاهی اوقات در هنگام اجابت مزاج دچار خونریزی اندک و یا درد خفیفی شوند. اما افرادی که دائماً یبوست دارند بیشتر اذیت خواهند شد و علائم شدیدتری را تجربه می کنند.
علت
در واقع هنوز علت دقیق و مشخصی برای این بیماری کشف نشده است اما برخی موارد زیر می تواند علت بواسیر باشد یا باعث تشدید آن شود:
[list=unset]
[*]ارثی بودن: آمارها نشان دهنده آن است که این بیماری می تواند ارثی هم باشد و افرادی که سابقه خانوادگی دارند بیشتر در معرض خطر ابتلا به آن هستند.
[*]سبک زندگی غلط و رژیم غذایی نادرست: رعایت نکردن اصول تغذیه ای مانند مصرف ناکافی آب، فیبر، غلات، میوه و سبزیجات و در عوض مصرف زیاد فست فود، چربی، تنقلات و نوشیدنی های الکلی
[*]چاقی و اضافه وزن: وزن زیاد باعث کم تحرکی و در نتیجه کمتر شدن حرکات روده ای و در آخر یبوست خواهد شد.
[*]رابطه جنسی از راه مقعد: به دلیل اینکه عضلات ناحیه مقعد حالت دریچه ای دارند و در حالت عادی باید بسته بماند، فشاری که در رابطه جنسی مقعدی به آن وارد می شود باعث ضعیف تر شدن عضلات آن و نازک تر و تحریک پذیرتر شدن عروق مقعدی می شود.
[*]بارداری: یکی از عوارض دوران بارداری برای بانوان بواسیر می باشد که دلیل آن چاقی و اضافه وزن در بارداری و در نتیجه فشار به مقعد و یبوست می باشد.
[*]ورزش های سنگین و بلند کردن اجسام سنگین: باعث افزایش فشار به عروق این ناحیه و کف لگن می شود.
[*]نشستن طولانی مدت: باعث کاهش حرکات روده ای و یبوست می شود.
[*]یبوست و اسهال: از عوارض جدی اسهال مزمن هموروئید می باشد. یبوست نیز باعث سفت تر شدن مدفوع و زور زدن به هنگام دفع می شود که بواسیر را در پی دارد.
اما برای برخی این سوال پیش می آید که آیا یبوست و تحرک نداشتن یا به عبارتی پشت میز نشینی و نشستن های طولانی مدت تنها دلیل ایجاد هموروئید می باشد؟باید بگوییم که این موارد به تنهایی باعث ایجاد هموروئید نمی شوند. به عبارتی دیگر عدم تحرک کافی، نشستن برای مدت طولانی، باعث کندتر شدن حرکات طبیعی روده ها و در نتیجه یبوست می شود و یبوست هم به نوبه خود سایر علائم بواسیر را تشدید خواهد کرد.
منبع
https://www.parsnews.com/%D8%A8%D8%AE%D8...8%B2%D8%B1